E Merkure, 17. tetor 2012.

Monumentet "Gjigande Misterioze" të Jugosllavisë

Autori: E.S.

Këto monumente duken si Alien. Të cuditshme dhe bosh,të kujtojnë zymtë një luftë të gjatë e të harruar nga një komb që nuk ekziston më.

Gjatë viteve 60-të Qeveria Jugosllave ndërtoi këto monumente misterioze për ti treguar botës fuqinë e Republikës Socialiste.
Sot këto skluptura të cilat janë duke u rrënuar, janë të vendosura në Kroaci, Serbi, Slloveni dhe Bosnje.
Ka me qindra prej këtyre monumenteve të shpërndara nëpër fshatrat dhe në peisazhet rurale të ish Jugosllavisë.
Dikur ishin destinacione peligrinazhi nga nxënsit e shkollave, veteranët e luftës, patriotet dhe familjarë të viktimave të Luftës së II-të Boterorë, ndërsa në ditët e sotme këto "Spomeniks"(monumente) vizitohen shumë rrallë.
Fotografi Jan Kempenaers ka udhëtuar nëpër Ballkan për të fotografuar këto struktura të egra dhe të cuditshme të cilat kanë humbur kaq shumë rëndësinë e tyre kulturore.


The "Mysterious Giant Monuments" of Yugoslavia


These monuments appear alien, odd and empty, stark reminders of a struggle long since forgotten by a nation that no longer exists.
During the 60s’Yugoslavia goverment build these mysterious monuments to show the world the strength of the Socialist
Republic.
Today these sculptures now in ruins are located in Croatia, Serbia, Slovenia and Bosnia.
There are hundreds of them scattered throughout villages and rural landscapes in the former Yugoslavia.
Once the site of pilgrimages by schoolchildren, military veterans, patriots,
and mourners who had lost family in WWII, these Spomeniks (monuments) are today rarely visited.

Photographer Jan Kempenaers has traveled throughout the Balkans to photograph these wild, strange structures that have lost much of their cultural relevance.

pas
  • Kërkim
  • Kërkim i shpejtë
Kërko

shembuj:
apartament me qera Tiranë 
bli shtëpi Durrës
shes apartament Emri i agjensisë

Ankande publike

Këndi im

Vetemprona.com

Prona dhe Agjenci Pronash ne nje vend

izdelava kABI d.o.o.

Rr. Shkëlqim Fusha
Pall. GBI
1001 Tiranë, Shqipëri
Tel.: +355 (4) 2444024 Mob.: +355 69 2031900
Web: www.vetemprona.com
E-mail: info@vetemprona.com

InfoPoint